Film In Sat
Film In Sat Ediții Despre festival Implică-te și tu! Susține-ne! Presă Contact

Program:
Marți, 30 iulie

Centrul de informare turistică Peștișani Acces

14:00 Conferința de presă

Conferință de presă Conferința de presă care anunță cea de-a treia ediție de la Peștișani a Film în sat - cel mai mare festival de artă din mediul rural.

La conferință vor fi prezenți actorul Cuzin Toma, inițiatorul și președintele festivalului Film în Sat, Irina Margareta Nistor, critic de film și curatorul Film în Sat, Cosmin Pigui, primarul localității Peștișani și Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Nucet Acces

18:30 Gala de deschidere Film în Sat Peștișani - ediția a 3-a
19:00 Jam session

Marin Grigore (actor, Las Fierbinți, R.M.N., #dogpoopgirl, Sieranevada) și Augustin Pop / Popy (actor, regizor, animator)

20:00 Concert Taraf de Caliu

Celebrul Taraf de Caliu îi reunește pe membrii fondatori ai Taraf de Haidouks. Din 1991, anul când muzica lor a început să cucerească Europa de Vest, până în prezent, muzicienii din Clejani au concertat pe aproape toate continentele lumii, în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul sau Londra.

Muzicienii din Taraf de Caliu sunt ultima generație de lăutari care duc mai departe această muzică tradițională din sudul României, ce i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy bands din lume. Printre fanii lor declarați se numără Yehudi Menuhin, Kronos Quartet (cu care au cântat și înregistrat), actorul Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul „The Man Who Cried”) sau Yohji Yamamoto, renumitul designer de modă. În anul 2002, muzicienii au primit premiul BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa și Orientul Mijlociu.

22:00 Proiecție film - Libertate, r. Tudor Giurgiu

Detalii: dramă / război / thriller, România, Ungaria, 2023, N-15 (nerecomandat sub 15 ani).

Cu: Alex Calangiu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo

Sibiu, decembrie 1989. În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliție Viorel e capturat și acuzat că e terorist.

00:00 Întrebări și răspunsuri
00:15 Party - DJ Livio

Miercuri, 31 iulie

Nucet Acces

11:00 Atelier de teatru pentru copii cu actrița Lulu Trăsnea

Lulu este actriță, regizoare și dramaturg, fondatoare a Wizd’arts, un concept ce îmbină arta magiei cu teatrul.

12:00 Atelier de percuție pentru copii cu muzicianul Emi Ionescu

Emi Ionescu este muzician de aproape douăzeci de ani și de-a lungul timpului a colaborat cu diverși muzicieni români precum Electric Brother, Sensor sau Timpuri Noi.

17:00 Atelier de percuție pentru copii cu muzicianul Emi Ionescu

Emi Ionescu este muzician de aproape douăzeci de ani și de-a lungul timpului a colaborat cu diverși muzicieni români precum Electric Brother, Sensor sau Timpuri Noi.

17:00 - 19:00 Proiecție selecție filme de scurt metraj
19:00 Recital setar - Amir Heidarkhodaee

Amir Heidarkhodaee, născut la Khuzestan, în sud-vestul Iranului, cântă la setar, tambur (instrumente cu coarde), daf (instrument de percuție) și vocal.

Maniera sa interpretativă originală, caracterizată prin sensibilitate, delicatețe și profunzime, se bazează pe improvizație, pornind de la sunete și structuri muzicale străvechi, specifice muzicii tradiționale persane.

Repertoriul său include muzică tradiționala persană, muzică sufi, piese instrumentale și instrumental-vocale, unele pe versurile poeților Omar Khayyam, Saadi, Rumi și Hafez, melodii vechi, ritualice, care marcau pragurile de trecere, ceremoniile și evenimentele de seamă din viața de odinioară a grupurilor etnice Bakhtiari și Lori, triburi nomade din sud-vestul Iranului.

20:30 Concert The Groovy Bastards

The Groovy Bastards este o trupă care și-a făcut apariția în scena bucureșteană în 2015, aducând în prim-plan o energie contagioasă și o combinație eclectică de stiluri muzicale. Cu Ioana Vișinescu la voce, Andrei Bălașa la chitară, Theo Ionescu la tobe și Masha Enache la bass, aceștia au un sound atipic care îmbină elemente din funk, rock, progressive, jazz, R&B și hip-hop.

Semnătura lor constă în performanța live aparte, personalitățile colorate ale membrilor și stilul „fresh” transpus în compoziții proprii.

„Nu e rock, nu e groove, nu e funk, muzica e toate astea și ce vrem noi să fie.”

Printre realizările trupei se numără câștigarea unor premii la Festivalurile de Jazz din Sibiu și Târgu Mureș, apariții notabile la Festivalul de Jazz din Bulgaria („Ruse Jazz Festival”), precum și concerte în numeroase locații din țară. De asemenea, au avut onoarea să împartă scena cu artiști de calibru mondial precum Marco Mendoza, Bumblefoot și Rosenberg Trio.

În 2017, au primit titlul de „Revelația anului” la Festivalul Muzza, iar anul 2019 le-a adus o nouă recunoaștere, fiind nominalizați la categoria „Formația Anului” în cadrul aceluiași festival. În 2023, câștigă premiul II la prestigiosul Festival de Rock de la Posada, Câmpulung Muscel, iar în anul 2024 sunt câștigătorii premiului I la Constelații Rock, Râmnicu Vâlcea.

22:00 Proiecție film - La drum cu tata, r. Anca Miruna Lăzărescu

Proiecție film - La drum cu tata, r. Anca Miruna Lăzărescu

Detalii: acțiune / comedie / dramă, Germania, România, Ungaria, Suedia, 2014, AP-12 (pentru copiii sub 12 ani este recomandat acordul părinților).

Cu: Răzvan Enciu, Ovidiu Schumacher, Alexandru Mărgineanu.

Arad, 1968: Frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, pare să se fi împăcat cu soarta în România ceaușistă, unde este medic și, cu inima îndoită, informator al securității. Emil, însă, luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situații din care numai prudența fratelui său mai mare îl poate salva. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda. Ne aflăm însă în anul 1968, iar ei întâlnesc în calea lor spre destinatie tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga.

De vreme ce România refuză să se alieze cu Uniunea Sovietică, cei trei ajung într-o tabără temporară în RDG. Din cauza intervenției granița germano-cehoslovacă se închide, iar cei trei nu se mai pot întoarce înapoi în România.

Negăsind o altă soluție pentru apatriere, celor trei li se oferă o viză de tranzit și le este astfel îngăduit accesul în Republica Federală Germană. Complet nepregătita familie trece peste hotare: Întâlnire neașteptată cu dușmanii de clasă - poate această situație să se termine cu bine?

00:00 Întrebări și răspunsuri
00:15 Party - DJ Livio

Joi, 1 august

Nucet Acces

11:00 Atelier de teatru pentru copii cu actrița Lulu Trăsnea

Lulu este actriță, regizoare și dramaturg, fondatoare a Wizd’arts, un concept ce îmbină arta magiei cu teatrul.

12:00 Atelier de pictură pentru copii
17:00 - 19:00 Proiecție selecție filme de scurt metraj
19:00 Jam session

DJ Vasile, Marin Grigore (actor, Las Fierbinți, R.M.N., #dogpoopgirl, Sieranevada) și Augustin Pop / Popy (actor, regizor, animator)

20:30 Concert Taraf Flamenco

TARAF FLAMENCO (România-Argentina) este o trupă unică în lume, care interpretează vechea muzică a Bucureștiului în ritmuri de lăutarie și flamenco. În 2022, la București, s-au reunit muzicieni români, romi și argentinieni, în jurul unui repertoriu ce aduce sub aceleași ritmuri muzici spaniole, lăutărești și romanțe din vechiul București.

Cu instrumente de la vioară și țambal la cajon și chitară spaniolă, o solistă din Iași, Ioana Tătărușanu, cu o voce ce amintește de tânăra Maria Tănase –, și un muzician argentinian, Lucas Molina, Taraf Flamenco zguduie granițele dintre muzicile lumii, ringurile de dans și creează o atmosferă ca la Buenos Aires, Sevilla, și Bucureștii secolului trecut, propunându-și să transforme scena festivalului într-o punte ce unește organic mai multe culturi care ajung să se exprime într-o limbă comună.

22:00 Proiecție film - Moromeții 3 (r. Stere Gulea)

Detalii: dramă, România, 2024.

Cu: Alex Călin, Horațiu Mălăele, Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu.

Moromeții 3 continuă povestea lui Niculae, fiul cel mic al lui Moromete, care devine în anii '50 un tânăr scriitor apreciat care își trăiește viața și poveștile complicate de amor într-o atmosferă încărcată, viciată de suspiciune. Regulile ideologice sunt stricte, scriitorii sunt chemați să susțină linia partidului, să scrie despre avantajele și bunăstarea noii lumi. Niculae e pus în fața unei alegeri: dacă e parte din sistem va fi răsplătit dar dacă nu, poate plăti cu libertatea și va fi tras pe linie moartă.

00:00 Întrebări și răspunsuri
00:15 Party - Marin Grigore (actor, Las Fierbinți, R.M.N., #dogpoopgirl, Sieranevada)

Vineri, 2 august

Nucet Acces

11:00 Atelier de teatru pentru copii cu actrița Lulu Trăsnea

Lulu este actriță, regizoare și dramaturg, fondatoare a Wizd’arts, un concept ce îmbină arta magiei cu teatrul.

12:00 Atelier de actorie pentru copii cu actorul Alex Mărgineanu

Cunoscut marelui public în primul rând datorită rolului interpretat în serialul tv Om sărac, om bogat, Alex Mărgineanu a debutat pe marile ecrane odată cu lansarea în cinematografe a filmului Nesfârșit (California Dreamin’), primul și ultimul lungmetraj al regretatului regizor Cristian Nemescu. Cu toate că filmul Nesfârșit (California Dreamin’) reprezintă debutul său în lungmetraje, colaborarea lui Alex Mărgineanu cu regizorul Cristian Nemescu nu a început aici, ei lucrând împreună și la Poveste la Scara C. Alex a mai putut fi văzut în filmele La drum cu tata (r. Anca Miruna Lăzărescu).

17:00 Atelier de magie pentru copii cu Magitot

Magitot sau Marius Drăguș este profesor de actorie și magie, actor, magician și prezentator iar toate acestea, amestecate cu umorul specific, îl fac să fie un extraordinar entertainer. Organizează cursuri de teatru și magie de mai bine de 15 ani iar numele său de scenă a fost pus chiar de unul dintre elevii săi. Un adevărat artist care a reușit într-un mod unic să amestece magia cu actoria.

17:00 Atelier de cusături pentru copii cu Cristina Toma (Cuzina)

Cristina Toma (Cuzina) este absolventă a Liceului de Artă „Marin Sorescu” din Craiova și a Universității de arte decorative și design București, are un Masterat în arte vizuale, pictură, la Universitatea de Arte București și a expus din 2003 până în prezent în mai multe spații din România și din străinătate.

17:00 - 19:00 Proiecție selecție filme de scurt metraj
19:00 Recital setar - Amir Heidarkhodaee

Amir Heidarkhodaee, născut la Khuzestan, în sud-vestul Iranului, cântă la setar, tambur (instrumente cu coarde), daf (instrument de percuție) și vocal.

Maniera sa interpretativă originală, caracterizată prin sensibilitate, delicatețe și profunzime, se bazează pe improvizație, pornind de la sunete și structuri muzicale străvechi, specifice muzicii tradiționale persane.

Repertoriul său include muzică tradiționala persană, muzică sufi, piese instrumentale și instrumental-vocale, unele pe versurile poeților Omar Khayyam, Saadi, Rumi și Hafez, melodii vechi, ritualice, care marcau pragurile de trecere, ceremoniile și evenimentele de seamă din viața de odinioară a grupurilor etnice Bakhtiari și Lori, triburi nomade din sud-vestul Iranului.

20:30 Concert Damian Drăghici - Meditații Lăutărești

Lansat în 2022, proiectul Meditații Lăutărești cuprinde moștenirea și meșteșugul a zeci de ani de căutare, muncă și dezvoltare continuă artistică ale lui Damian.

“Meditații Lăutărești reprezintă focul și ardoarea muzicii tradiționale lăutărești, atinsă de rădăcina meditativă a înțelepciunii arhaice a muzicii vechi.“

Damian îmbină aspecte sonore de rezonanță meditativă, introduce brilianța sa la nai și reinterpretează melodiile lăutărești celebre. Meditații Lăutărești aduce în prim plan piesele vechi, de baștină ale lăutarilor celebri români, care își cântau inima și viața. Printre acestea se numără “Șaraiman”, “Lume, lume”, “Sunt vagabondul vieții mele”, “Ileană, Ileană” și “La Ciolpani”

20:00 Proiecție film - Visul (r. Cătălin Saizescu)

Detalii: comedie, România, 2023, AP - 12 (cu acordul părinților pentru copii sub 12 ani).

Cu: Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Serghei Mizil, Gloria Găitan

Inspirat din fapte reale, filmul regizat de Cătălin Saizescu după un scenariu semnat de Gabriel Gheorghe, este o comedie în care visul unui actor de provincie pare să se năruie, în timp ce visurile celor din jur sau ale deținuților cu care ajunge să pună în scenă un spectacol de teatru par să se apropie mai mult de îndeplinire. Alex e un artist ocolit de succes, înlănțuit într-o relație amoroasă căzută în ruină. Trimis la un penitenciar de maximă siguranță să regizeze o piesă de teatru, alege o scenă din „Visul unei nopți de vară”, a marelui Shakespeare. În fața eforturilor hoților semianalfabeti de a-și depăși limitele, Alex realizează că este prizonier în propria viață. La rândul lor, deținuții fac totul pentru a fi selectionati în cadrul Festivalului de teatru de penitenciar, știind că fiecare scenă are o trapă prin care ar putea evada.

00:00 Întrebări și răspunsuri
00:15 Party - DJ Vasile

Sâmbătă, 3 august

Nucet Acces

12:00 Atelier de magie pentru copii cu Magitot
17:00 Atelier de magie pentru copii cu Magitot

Magitot sau Marius Drăguș este profesor de actorie și magie, actor, magician și prezentator iar toate acestea, amestecate cu umorul specific, îl fac să fie un extraordinar entertainer. Organizează cursuri de teatru și magie de mai bine de 15 ani iar numele său de scenă a fost pus chiar de unul dintre elevii săi. Un adevărat artist care a reușit într-un mod unic să amestece magia cu actoria.

17:00 - 19:00 Live mash-up - Matze
18:30 Premiere voluntari
19:00 Jam session

Amir Heidarkhodaee, DJ Vasile, Marin Grigore (actor, Las Fierbinți, R.M.N., #dogpoopgirl, Sieranevada)

20:30 Concert Mădălina Pavăl Orchestra

Mădălina Pavăl este o artistă multidisciplinară care își exprimă creativitatea prin muzică și diverse proiecte artistice. Împreună cu Alexei Țurcan, un producător și compozitor talentat, au creat Mădălina Pavăl Orchestra, o formație unică ce îmbină sonoritățile românești tradiționale cu elemente moderne. Orchestra se concentrează pe explorarea și reinventarea texturilor muzicale clasice, folosind instrumente precum quintetul de coarde, harpa și flautul, împreună cu ritmurile de dans și forța tribală a muzicii alternative.

Rezultatul este o fuziune vibrantă, pe care unii o pot denumi world music, dar pentru Mădălina și Alexei, este o experiență care evocă rădăcinile culturale și geografice ale României – bucovineană, moldoveană, sud- dunăreană și balcanică.

Muzica lor se plimbă pe cărări nebătute, încorporând mituri, elemente ale naturii și ale cosmosului, în versuri care par descântece și invitații la dans. Cu un profund respect pentru folclor și tradiție, Mădălina Pavăl Orchestra creează cântece noi, inspirate din cultura contemporană, dar cu rădăcini în trecutul și valorile înrădăcinate ale țării lor.

22:00 Proiecție film - Nesfârșit (California Dreamin’), r. Cristian Nemescu

Detalii: comedie / dramă / război, 2007, România.

Cu: Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Armand Assante.

1999, în timpul războiului din Iugoslavia. Într-o mică așezare românească, Doiaru (Răzvan Vasilescu), un șef de gară și în același timp baron local, oprește un tren NATO cu echipament militar păzit de soldați americani, care traversează România fără acte de transport, dar având aprobarea verbală a guvernului român. Sosirea americanilor scoate din amorțeală mica așezare, care ține să le dovedească musafirilor proverbiala ospitalitate românească.

Trenul, care trebuie să ajungă în Kosovo pentru o intervenție strategică este blocat pentru cinci zile în satul românesc, în așteptarea unor aprobări oficiale solicitate de șeful gării, un mafiot local cuprins de un curios exces de zel. Întâmplarea reactivează o obsesie românească veche din 1944, când toată suflarea aștepta venirea americanilor. Primarul satului se dă peste cap pentru a le face șederea soldaților americani cât mai plăcută, organizându-le chefuri câmpenești și programe artistice, dar încercând de fapt să-i câștige de partea lui pentru a-și regla socotelile cu șeful gării. Fata acestuia din urmă se îndrăgostește de unul dintre soldați, dar pentru că nu știe engleza de fel, îl ia pe unul dintre colegii ei de școală, îndrăgostit în secret de ea, să-i traducă ce simte pentru american.

00:00 Întrebări și răspunsuri
00:15 Party - Zona Liberă

Duminică, 4 august

Sala de festivități a Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși Peștișani Acces

17:00 Spectacol de teatru - Doamne ferește, r. Lia Bugnar

“E un privilegiu să pornești un spectacol de la actorii pe care (alt privilegiu) i-ai ales. Cred în actori mai mult decât în oricare altă componentă a unui spectacol. Pentru ei vine omul la teatru. Nu pentru scriitură, regie sau decor.

Liliana Pană, Irina Rădulescu, Oana Pușcatu, Grigore Marin și Toma Cuzin mi-au dat povestea pe care o spunem în Doamne ferește! I-am văzut și am știut ce trebuie să scriu. N-am să vă mint, e ca în toate piesele mele o poveste despre iubire. Neîncadrabilă în comedie sau dramă, pentru că râsul se amestecă indisciplinat cu nodul în gât.

Cinci oameni care vor să fie iubiți vă spun povestea lor și Doamne ferește! să nu veniți la spectacol. Ar fi o pierdere și pentru voi, și pentru noi.”

Lia Bugnar

Cum se ajunge la Peștișani?



Caută cazare pe Booking.com